Profesors brīdina - netipiski labie laikapstākļi var atstāt nopietnas sekas dabā (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pexels

Pēdējā pusgadsimta laikā notikušas ievērojamas izmaiņas Latvijas dabā un gadskārtu ritējumā - mūsu platuma grādos vasara kļuvusi par pusmēnesi garāka. Lai arī siltums un Saule priecē lielāko daļu sabiedrības, šīs izmaiņas rada neatgriezeniskus procesus dabā, informē LNT ziņas.

Latvijas Universitāte (LU) jau gandrīz 20 gadus veic meža augsnes pētījumus. Nu tie devuši negaidīti negatīvus rezultātus.

» Ilgtermiņa laika prognoze vasarai

Pēdējos gados strauji sarūk augsnē mītošo mikroorganismu skaits, kas var radīt nopietnas sekas.

Klimata pārmaiņu dēļ mainās augsnes sastāvs visā Eiropas Savienībā (ES). Lai apzinātu iespējamos draudus, pašlaik visas 28 ES valstīs notiek vienotas infrastruktūras izveide, kura palīdzēs apvienot datus no dažādām valstīm, lai novērotu, kas notiek Eiropas ekosistēmā kopumā.

» 2019. gada aprīlis - sausākais novērojumu vēsturē. Karstuma rekordi un degoša kūla

"Mums šajās meža ekosistēmās dažās organismu grupās, kuras ir ļoti svarīgas organiskās vielas noārdīšanai, sāk samazināties daudzveidība, kas saistīts ar temperatūras celšanos.

Sistēma ir pārāk vāji izpētīta - mēs nezinām visus komponentus, kā tie savā starpā saistīti. Bet fakts, ka tur kaut kas notiek un kaut kas samazinās, rada trauksmi," norādījis LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes profesors Viesturs Melecis.

Plānots, ka monitorēta tiks arī lauksaimniecības zeme. Pētnieki rosina likumā par zemi noteikt ne tikai ķīmiskā stāvokļa, bet arī bioloģiskās sistēmas kontroli lauksaimniecības augsnē.

» Aicina iedzīvotājus fotografēt un ziņot par malārijas odiem pagrabos

Vienlaikus ar augsnes izmaiņām, Latvijā palielinās kukaiņu skaits. To vidū parādās arī eksotiski kukaiņi, kas iepriekš bija sastopami vien dienvidu zemēs.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu