Cik ilgi turpināsies karstuma vilnis?

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pexels

Karstums, kas Latvijā sāksies otrdien, 4. jūnijā, turpināsies vismaz piecas dienas, prognozē sinoptiķi.

Iespējams, svētdien no rietumiem sāks ieplūst vēsāks gaiss un nākamnedēļ temperatūra būs krietni zemāka. Pastāv arī iespēja, ka gaisa temperatūra būtiski nepazemināsies un karstums turpināsies ilgstoši.

Ja karsts laiks būs arī jūnija otrajā pusē, mēnesis var kļūt par siltāko jūniju novērojumu vēsturē. Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) datiem līdz šim siltākais jūnijs valstī piedzīvots 1999. gadā, kad mēneša vidējā gaisa temperatūra bija +18,1 grāds.

Otrdien, 4. jūnijā, gaisa temperatūra pakāpsies līdz +25..+28 grādiem, turpmākajās dienās - līdz +27..+32 grādiem. Vēsāks laiks saglabāsies daļā piekrastes, galvenokārt Rīgas līča Kurzemes piekrastē, jo valdošais būs lēns līdz mērens dienvidu, dienvidaustrumu vējš.

Minimālā gaisa temperatūra naktīs nedēļas otrajā pusē valsts lielākajā daļā paaugstināsies līdz +15..+20 grādiem.

Otrdien visā valstī būs sauss un saulains laiks, turpmākajās diennaktīs vismaz dažviet gaidāms īslaicīgs lietus un pērkona negaiss, tā laikā iespējamas stipras lietusgāzes un vēja brāzmas, kā arī krusa.

Tuvākajās diennaktīs valsts lielākajā daļā pastiprināsies sausums un ugunsbīstamība. LVĢMC brīdinājums par augstu ugunsbīstamību mežos ir spēkā Rīgā un valsts rietumu daļā.

Ozona daudzums stratosfērā ir normas robežās, - ultravioletais starojums, kas sasniedz zemi, nav augstāks kā citos gados, taču jāatceras, ka jūnijā un jūlija pirmajā pusē saules stari ir visspēcīgākie.

Mediķi karstā laikā iesaka dzert daudz ūdens, neuzturēties saulē, neveikt smagu fizisku darbu un pārkarsušiem nelēkt aukstā ūdenī.

Ūdens temperatūra upēs un ezeros pagaidām nepārsniedz +15..+20 grādus, Rīgas līča Kurzemes piekrastē - Kolkā, Rojā un Mērsragā - ūdens temperatūra ir tikai +8..+9 grādi, liecina LVĢMC dati.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu