Āfrikas svelme Latvijā sastapsies ar arktisko gaisu: gaidāmi postoši negaisi un vētra (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Unsplash

No Āfrikas nākoša svelme šonedēļ Baltijas jūras reģionā atdursies pret arktisko gaisu, vietām izraisot postošu pērkona negaisu, prognozē sinoptiķi.

Latvijā pērkona lietusgāzes iespējamas no otrdienas.

Tieši otrdien un trešdien robeža starp karstumu dienvidos un vēsumu ziemeļos būs vistuvāk Latvijai. Dažādu skaitlisko modeļu prognozētā gaisa temperatūra trešdienai ir no aptuveni +15 grādiem Kolkasragā līdz aptuveni +35 grādiem valsts dienvidaustrumu daļā.

Augstākā gaisa temperatūra, kas Latvijā jebkad reģistrēta jūnijā, ir +34,6 grādi 1973. gada 28. jūnijā Mērsragā. Varbūtība, ka šis rekords tiks pārspēts, ir maza.

Šonedēļ iespējama ne tikai gada augstākā gaisa temperatūra, bet arī lielākais gaisa mitrums. Laiks būs īpaši sutīgs.

Pērkona negaiss vietām var atnest gan sevišķi intensīvas lietusgāzes, gan vētru un lielgraudu krusu. Lielākais negaisa risks būs no otrdienas līdz piektdienai.

Mākoņi un mainīgs vēja virziens nereti izraisīs lielas temperatūras svārstības un lielus teritoriālos kontrastus. Nedēļas nogalē Latvijā kopumā gaidāms vēsāks laiks, lai gan vietām gaisa temperatūra vēl var sasniegt +30 grādus.

Šonedēļ stratosfērā samazināsies ozona daudzums, tādēļ saulainajos periodos Latviju sasniegs intensīvāks ultravioletais starojums.

» Nākamnedēļ gaidāms īsts tropu klimats - līdz +35 grādiem un postoši negaisi

No saules īpaši jāizvairās dienas vidū; bez aizsargkrēma vēlams sauļoties tikai līdz plkst. 10.30 rītā vai pēc plkst. 16 pievakarē.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu