Pirmajā skolas dienā Latviju sasniegs aukstā atmosfēras fronte (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rudens rīts Latgalē.
Rudens rīts Latgalē. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Jau pirmdien, 2.septembrī, Latviju no rietumiem sāks šķērsot aukstā atmosfēras fronte un lietus mākoņi, tomēr nākamnedēļ kopumā līs visai maz, liecina sinoptiķu prognozes.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izsludinājis brīdinājumu par augstu ugunsbīstamību mežos Kurzemē, Zemgalē un Vidzemē. Augustā vismazāk lijis Kurzemē, visvairāk - valsts dienvidaustrumu daļā.

Saskaņā ar provizoriskiem datiem no meteoroloģisko novērojumu stacijām nokrišņu daudzums pagājušajā mēnesī Latvijā bija no 9-17 milimetriem Kolkā, Ventspilī, Pāvilostā, Liepājā un Ainažos līdz 95-105 milimetriem Bauskā, Rēzeknē un Piedrujā.

Augusts kļuvis par piekto mēnesi šogad, kurā nokrišņu daudzums valstī kopumā ir mazāks par normu. Sausums daudzviet turpinās kopš pagājušā gada, kas bija sausākais gads Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

Tuvākajā diennaktī Latviju no rietumiem sasniegs aukstā atmosfēras fronte, kas iezīmēs rudens sākumu. Lai gan gaisa temperatūra nākamnedēļ pazemināsies, valsts lielākajā daļā nokrišņu būs maz.

Pirmās skolas dienas sākumā daudzviet Kurzemē gaidāms lietus, vēlāk - arī citviet valstī, izņemot galējos austrumu novadus. Vietām iespējamas pērkona lietusgāzes, bet teritorijas lielākajā nokrišņu būs maz vai nemaz. Pirms mākoņu ierašanās valsts centrālajā un austrumu daļā saule gaisu sasildīs līdz +24..+28 grādiem.

Otrdien jau visā valstī gaisa temperatūra saglabāsies zem +20 grādiem, tomēr dažas turpmākās dienas būs par kādu grādu siltākas. Dažkārt gaidāms lietus un migla.

Kurzemes rietumu piekrastē, kur patlaban valda lielākais sausums, septembra pirmajā pusē ir cerības sagaidīt stipru lietu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu