Dažās upēs ūdens līmenis pāris dienu laikā kāpis par vairāk nekā metru

Noskaties sižetu!
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Rudens Mežotnes līdzenumos
Foto: Rudens Mežotnes līdzenumos Foto: Kaspars Nordens

Aizvadītajā diennaktī ūdens līmenis Latvijas upēs nokrišņu ietekmē turpināja paaugstināties, intensīvie nokrišņi izraisīja pat ļoti strauju ūdens līmeņa kāpumu. Visstraujāk ūdens līmenis paaugstinājās mazajās un vidējās upēs, lēnāk lielajās. Lielupē no Staļģenes līdz grīvai, Svētē, Daugavas un Gaujas lejtecēs ūdens līmenis pazeminājās par 8-19 cm, tā vēstī Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Daugavā ūdens līmenis no iztekas līdz Jēkabpilij pārsvarā lēni paaugstinājās, tomēr atsevišķos posmos svārstījās. Latgales DA daļas upēs ūdens līmeņa kāpums bija 1-43 cm diennaktī. Aiviekstē ūdens līmenis paaugstinājās ar intensitāti 38-43 cm diennaktī, bet Pededzē vēl straujāk, tur ūdens līmenis paaugstinājās par 69 cm. Ogrē, Lielajā Juglā un Mazajā Juglā ūdens līmenis paaugstinājās par 24-58 cm diennaktī. Kopumā Daugavas baseina upēs ūdens līmenis novembra sākumā paaugstinājies par 1-103 cm.

Amatas upē pie Melturu novērojumu stacijas, ūdens līmenis pirmo reizi kopš 2017. gada pārsniedzis pus otra metra atzīmi un joprojām turpina kāpt, vēsta "TV3 Ziņas". Vietējie iedzīvotāji saka, tik dziļu Amatu novembrī pēdējo gados nav pieredzējuši.

Gaujā ūdens līmenis paaugstinās par 8-36 cm, bet tās baseina upēs par 43-73 cm diennaktī, visstraujāk Vaidavā. Gaujas baseina upēs kopumā ūdens līmenis paaugstinājies par 24-83 cm kopš 3. novembra.

Salacas baseina upēs ūdens līmenis paaugstinājās par 38-72 cm diennaktī, visstraujāk Rūjā. Kopumā Salacas baseina upēs ūdens līmenis paaugstinājies par 55-101 cm kopš 3. novembra.

Lielupes augštecē un Lielupes baseina upēs ūdens līmenis paaugstinājās ar intensitāti 4-37 cm diennaktī.

Ventā ūdens līmenis paaugstinājās par 18-59 cm diennaktī, tās baseina upēs par 18-95 cm diennaktī, visstraujāk Imulā. Bārtā un Durbē ūdens līmenis paaugstinājās par 69-89 cm diennaktī, citās Kurzemes upēs ūdens līmenis paaugstinājās ar intensitāti 24-40 cm diennaktī. Kurzemes upēs ūdens līmenis kopumā paaugstinājies par 19-144 cm kopš 3. novembra.

Arī šodien un tuvākajās dienās upju notece turpinās palielināties. Aiviekstes, Amatas, Rūjas un Durbes zemākās palienes jau ir applūdušas. Arī citās upēs tiks sasniegti palieņu applūšanas līmeņi, kā arī gaidāma zemāko vietu applūšana un ūdens uzkrāšanās ieplakās. Turpmākajās dienās gaidāmi nokrišņi, tāpēc ūdens līmeņu kāpums upēs turpināsies, ūdens līmeņa maksimumi iestāsies nedēļas otrajā pusē.

Šorīt ūdens temperatūra Daugavā 6-8°C, Latgales upēs 5-7°C, Vidzemes upēs 5-7°C, Zemgales upēs 7-9°C un Kurzemes upēs 6-8°C. Ūdens temperatūra ezeros 6--9°C. Ūdens temperatūra Baltijas jūras piekrastē 8°C, bet Rīgas līča piekrastē 6-9°C.

Vidzemē lietainais laiks ietekmējis grants ceļu tehnisko stāvokli, vēsta "TV3 Ziņas". Vairāki ceļi ir bedraini un ar lielām peļķēm. Valsts ceļi informē, ka ilgstošā lietū grants ceļi pārmitrinās, zaudē nestspēju un uz tiem intensīvāk veidojas bedres, tādējādi ceļi kļūst grūti izbraucami. Dažviet grāvji nespēj tikt galā ar lielo ūdens daudzumu, tādēļ šādi grants ceļi applūst.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu