Jaunākās sinoptiķu prognozes gada pirmajam mēnesim: tas būs, iespējams, siltākais janvāris novērojumu vēsturē

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ziema.
Ziema. Foto: Evija Trifanova/LETA

Jaunākās laika prognozes liecina, ka pēc vēsāka laika šīs nedēļas izskaņā nākamnedēļ gaisa temperatūra Latvijā var pakāpties līdz jauniem siltuma rekordiem un ka mēnesis kopumā var kļūt par siltāko janvāri novērojumu vēsturē.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) datiem siltākā janvāra tituls pieder 1989. gadam, kad mēneša vidējā gaisa temperatūra bija +1,8 grādi. Pēdējā reize, kad janvāra vidējā temperatūra pārsniedza nulli, bija 2007. gadā - ar vidējo gaisa temperatūru +0,3 grādi tā gada janvāris kļuva par piekto siltāko novērojumu vēsturē.

Turklāt, nokrišņu daudzumam sasniedzot 101 milimetru, 2007. gada janvāris kļuva par nokrišņiem visbagātāko gada pirmo mēnesi kopš novērojumu sākuma 1924.gadā.

Arī šogad janvāris gaidāms silts, nokrišņiem bagāts un vējains. Pastāv augsta varbūtība, ka mēneša vidējā gaisa temperatūra nenoslīdēs zem nulles atzīmes. Bieži līs, savukārt sniegs gaidāms krietni retāk nekā parasti, prognozē sinoptiķi.

Šosestdien brīžiem gaidāms lietus, sniegs un krusa, starp mākoņiem uzspīdēs saule. Svētdien laiks kļūs saulaināks, tomēr vietām īslaicīgi snigs. Zemākā gaisa temperatūra, iespējams, būs -8 grādi naktī uz pirmdienu Latgalē.

Ar brāzmainu dienvidrietumu vēju un nokrišņiem pirmdien atgriezīsies siltāks gaiss, termometra stabiņš Kurzemē pakāpsies līdz +7 grādiem, bet valsts austrumu daļā sākotnēji gaidāma vairākus centimetrus bieza sniega kārta. Turpmākajās diennaktīs gaisa temperatūra visā Latvijā brīžiem var sasniegt +6..+10 grādus, prognozē "Global Forecast System".

Mēneša otrajā pusē palielināsies iespēja sagaidīt salu.

Decembra vidējā gaisa temperatūra Latvijā sasniedza +2,7 grādus, liecina LVĢMC apkopotie dati. Tādējādi pagājušais mēnesis kļuva par trešo siltāko decembri novērojumu vēsturē, atpaliekot vien no 2006. un 2015. gada. Nokrišņu daudzums valstī vidēji bija 56 milimetri jeb 101 procents no normas.

Jau ziņots, ka pagājušais gads kopumā ar vidējo gaisa temperatūru +8,1 grāds kļuva par siltāko zināmajā vēsturē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu