Marts bijis vēsāks par janvāri, bet tik un tā siltāks par normu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pavasaris galvaspilsētas parkos
Foto: Pavasaris galvaspilsētas parkos Foto: Jānis Škapars/TVNET

2020. gada marta vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +2,9 grādi jeb 3,1 grāds virs klimatiskās normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) apkopotie dati.

Tādējādi marts šogad izrādījies mazliet vēsāks nekā janvāris - gada pirmā mēneša vidējā gaisa temperatūra valstī sasniedza +3,1 grādu.

Šā gada janvāris par 1,3 grādiem pārspēja iepriekšējā siltākā - 1989.gada janvāra - rekordu. Februārī temperatūra noslīdēja līdz +2,2 grādiem, un tas bija otrais siltākais ziemu noslēdzošais mēnesis Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

Marts kļuva par sesto siltāko martu kopš 1924. gada. Vissiltākajā martā - 2007. gadā - mēneša vidējā gaisa temperatūra Latvijā sasniedza +4,4 grādus.

LVĢMC novērojumu tīklā zemākā gaisa temperatūra pagājušajā mēnesī bija -10,3 grādi 23. martā Daugavpilī un Zosēnos, savukārt maksimālā temperatūra bija +16,3 grādi 28. martā Daugavpilī.

Martā - galvenokārt mēneša sākumā - tika pārspēti 14 siltuma rekordi.

Kopējais nokrišņu daudzums Latvijā martā bija 50 milimetru - 25% virs mēneša normas. Visvairāk nokrišņu - 89 milimetri - bija Pāvilostā, savukārt vismazāk lija un sniga Daugavpilī, kur nokrišņu summa sasniedza vien 23 milimetrus.

Vidējais relatīvais gaisa mitrums Latvijā martā bija 74% - no 67% Rīgā līdz 78% Kolkā un Rucavā.

Visstiprākās vēja brāzmas - 34 metri sekundē - tika reģistrētas 12. martā Liepājas ostā.

Jau ziņots, ka aizvadītajā kalendārajā ziemā - decembrī, janvārī un februārī - Latvijā tika pārspēti ne tikai siltuma, mazākā sala un plānākās sniega segas rekordi, bet arī nokrišņu daudzuma un vēja ātruma rekordi.

Ziemas vidējā gaisa temperatūra bija +2,7 grādi, par 1,7 grādiem labojot 1924.-1925.gada ziemas rekordu. Kalendārās ziemas vidējā gaisa temperatūra Latvijā pakāpās 5,7 grādus virs normas.

Zemākā gaisa temperatūra, kas ziemas mēnešos reģistrēta LVĢMC novērojumu tīklā, bija -10,8 grādi 2.decembrī Zosēnos.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu