Īpaši izcelts 3. maijs un ieskicēts jūnijs. Ilgtermiņa laika prognoze maijam (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pexels.com

Maijā parasti ir pirmās ļoti vasarīgās dienas, viss zaļo un zied, bet ir gadi, kad šīs siltās prognozes ir mazāk. Pašmāju iemīļotais laika ziņu vēstnesis Toms Bricis savā "Facebook" profilā skaidro, ka šis varētu būt viens no šādiem maijiem.

"Garās maija brīvdienas"

"Par garajām maija brīvdienām runājot, prognozes arvien uzlabojas. Ja iepriekš rādīja - nu, ne šāds, ne tāds - brīžiem auksts, brīžiem siltāks... Šobrīd diezgan droši var teikt, ka maija brīvdienas būr ar patīkamiem laikapstākļiem, temperatūru lielākoties ap +15 grādiem, ja neskaita jūras piekrasti Kurzemē, kur ierasti būs daudzviet ļoti vēss laiks," pauž Bricis.

Viņš norāda, ka īpaši izceļams ir 3. maijs, svētdiena.

"Tā būs siltākā no visām svētku brīvdienām, un tad gaisa temperatūra, ļoti iespējams, vietām valsts dienviddaļā varētu sasniegt pat +20 grādus, brīžiem arī līs, bet noteikti šīs dienas nevarēs saukt par lietainām, biežāk tomēr spīdēs saule."

Bricis norāda, ka pēc brīvdienām gan kļūs vēsāks.

Ilgtermiņa laika prognoze maijam

"Sāksim ar pēcsvētku nedēļu. Tātad 4. līdz 10. maijs izskatās tīri jauks periods. Vidējā temperatūra būs ap normu vai mazlietiņ virs tās, nokrišņi arī ap normu. Un atgādināšu vēlreiz, ka tie ir vidējie rādītāji, tātad var gadīties, ka trīs dienas ir ļoti karstas, trīs ļoti aukstas un viena normāla," uzsver Bricis.

Toms Bricis atklāj, ka pēc tam atlikušajā maija daļā temperatūrai būs tendence saglabāties nedaudz zem klimatiskās normas.

"Tas nenozīmē, ka visu laiku būs vēss, bet nu to, ka vēsumam būs tendence dominēt un šis noteikti nozīmē, ka maijā jārēķinās ar salnām."

Esošās prognozes norādot, ka kādā naktī salna var būt arī ļoti pamatīga, tāda, kas ļoti apdraud dārzus, siltumnīcas vai jebko, kas sācis ziedēt vai izstādīts ārā.

"Galvenā tendence, uz ko norāda ilgtermiņa prognozes - maija otrajā pusē nokrišņu būs vairāk. Pēdējā nedēļā redzams, ka parādās arī tādas lielas teritoriālās atšķirības, vietām nokrišņu krietni vairāk, vietām - ne tik ļoti, kas norāda uz to, ka būs parādījušies vasarīgi pērkona negaisi, kas nes lokālas, bet stiprākas lietusgāzes," atklāj Bricis.

Esot arī viena priecīga ziņa. "Protams, es nevaru garantēt tās ticamību. Bet ASV Nacionālā okeānu un atmosfēras pārvalde prognozē, ka jūnijam jau nu gan Latvijā vajadzētu būt jūtami siltākam gan par normu, gan par maiju."

Bricis atgādina, ka šī pati organizācija ziemā prognozēja, ka arī aprīlis un maijs Latvijā būs krietni siltāks par klimatisko normu, vēlāk prognozi precizējot, ka būs arī diezgan pavēss.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu