Aprīlī pirmo reizi kopš pērnās vasaras vidējā gaisa temperatūra noslīdējusi zem normas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Aprīlis Latvijā bija pirmais mēnesis kopš pērnā gada jūlija ar vidējo gaisa temperatūru zem normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) apkopotā informācija.

Pagājušā mēneša vidējā gaisa temperatūra valstī bija +5,6 grādi - vienu grāda desmitdaļu zem 1981.-2010. gada vidējās aprīļa temperatūras. Tādējādi šogad aprīlis bija tikai 2,5 grādus siltāks par janvāri, lai gan parasti šī atšķirība sasniedz deviņus grādus.

Jau ziņots, ka 2020. gada pirmais mēnesis ar vidējo gaisa temperatūru +3,1 grāds kļuva par siltāko novērojumu vēsturē. Februāris bija otrais siltākas Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē, savukārt marts - sestais siltākais.

Lai gan aprīlis caurmērā bija vēss, netika pārspēts neviens aukstuma rekords, bet 6. un 7. aprīlī krita kopumā 16 siltuma rekordi. 7. aprīlī Rīgā termometra stabiņš pakāpās līdz +20,8 grādiem, kas kļuva arī par visa mēneša augstāko gaisa temperatūru valstī.

Zemākā gaisa temperatūra LVĢMC novērojumu tīklā aprīlī bija -4,9 grādi 11. datumā Rucavā.

Nokrišņu daudzums aizvadītajā mēnesī Latvijā vidēji bija tikai puse no normas - 18 milimetru. Visvairāk nokrišņu - 37 milimetri - bija Siguldā, bet vismazāk lija un sniga Dobelē un Liepājā, kur mēneša nokrišņu summa nepārsniedza trīs milimetrus.

Vidējais relatīvais gaisa mitrums Latvijā aprīlī bija 69% - no 59% Daugavpilī līdz 77% Ventspilī. Visstiprākais vējš tika reģistrēts 2. aprīlī Ventspilī, kur vēja ātrums brāzmās sasniedza 29,6 metrus sekundē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu